itticherka@gmail.comZOOM worldwide

Grafika - LEARN ONLINE

Adobe Illustrator

Za šta možemo da koristimo program i zašto je toliko dobar?
Adobe Illustrator program koriste umetnici, grafički dizajneri, ilustratori (knjiga, na primer), grafički dizajneri za flajere, plakate, logotipe, za sve vectorske crteže.
Zašto koristiti ilustrator: zbog piksela koji se mogu skalirati bez gubljenja kvaliteta slike. Skaliranje znači promenu vrednosti, transformaciju, u broju piksela.
Vektorska grafika ne zavisi od rezolucije, dok rasterska zavisi.
Razlika vectora i bitmap dizajna je osnova koju treba da znamo, primeri u galeriji ispod.
Vektori su zasnovani na matematičkim formulama i vektorske radove/slike možemo uvećavati do beskonačnosti i neće se slika promeniti niti izgubiti u kvalitetu, dok bitmapska slika / rasterska grafika prilikom uvećanja gubi kvalitet i postaje mutna.
Zbog toga se vektorski radovi koriste za pripremu za štampu, a ne bitmap slike, na primer slike obradjene u fotošopu.
Vectorske slike uvek mogu da se konvertuju u bitmapske i sačuvaju kao *jpg, *png  ekstenzije, dok je obrnuto nemoguće.
Posebno je, na primer, dobro u Ilustratoru raditi ako se dizajnira korporativni identitet, nalepnice za flaše za piće, za tegle za zimnicu i pekmeze, dakle sve što je za štampu, logotipi na majicama, torbama i slično. 
Pogledaj neke primere razlike vektora i bitmapa, kliknite na slike.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop:
Za šta možemo da koristimo program i zašto je dobar?
…uskoro više… u medjuvremenu obavezno pogledajte besplatan pandan Photopea, online editor, vrlo sličan Adobe photoshopu.

Malena digresija:  taman da krenem u priču o Adobe Photoshop 2020., a ono već uveliko ide Adobe Photoshop Elements  2021.
Trka za ažuriranjem znanja je kao let raketom u neku daleku galaksiju.

Evo samo dva linka za primer:

How to colorize photos in Photoshop

Advanced selections and distortions in today’s

YouTube lista Paul Trani: #PhotoshopMasterclass 

Malo praistorijskih radova sa mojih predavanja za primer Photoshop akcija, kombinacije Photoshopa i Illustratora, igre selekcijama, lejerima i montažom u photoshopu. Stvarno su stari, neki iz daleke 2004. One radove iz Photoshop verzije 3. (Adobe Photoshop 3.0 bio je 1995. kada sam počela),  e te sam pogubila, naravno 😄, a neki radovi su iz 2014.
Leti vreme i pored ostalih obaveza željno čekam momente da se relaksiram uz četkice, filtere, plus desetine knjiga koje mi stoje iznad glave za čitanje… samo Harari tri knjige…da ne kukam, i samo da ne bude: mnogo ‘teo, mnogo započeo (Branko Radičević) ☺️

Šta je novo u Ai, Ps, XD, Fresco!... Streamed live on Nov 11, 2020

Adobe Fresco okuplja najveću kolekciju vektorskih i rasterskih četkica na svetu, plus revolucionarne četkice live, kako bi pružio potpuno prirodno iskustvo slikanja i crtanja. Za umetnike, ilustratore, animatore, skicere i sve koji žele da otkriju ili ponovo otkriju radost crtanja i slikanja.
Jedan lep primer: Edit by @ergenart on Instagram